KNGU-bondskampioen
Selectie turnen

5 Bondstitels voor TurnAround

Op zaterdag 20 april werd het Bondskampioenschap gehouden in Den Haag. Ditmaal een korte rit voor de geplaatste turnsters Lisa, Elise en Isa.

Lisa en Elise turnen dit jaar voor de laatste keer in supplement D aangezien zij volgend seizoen senioren zullen worden. Zij starten ditmaal op de brug. Beide hadden goede brugoefeningen en Lisa turnde voor het eerst de combinatie losom handstand naar reus. Op naar de balk. Bij Lisa zag je duidelijk wat spanning. Waar zij vaak strakke oefeningen zonder wiebels heeft, was deze balkoefening duidelijk iets minder. Zij kon dit meenemen voor de volgende dag aangezien zij dan de balkfinale mocht turnen. Elise was ook duidelijk zenuwachtig. Na haar eerste gymnastische sprong stopte zij maar loste dit daarna goed op. Helaas kwam zij hard ten val bij haar flickflack- twistsalto af. Zij zette haar handen niet neer bij de flickflack. Haar been kwam hard tegen de balk en Elise bleef even op de mat zitten. Elise besloot dit gewoon nogmaals te doen omdat dit  nooit eerder gebeurd was. Hoe knap iedereen het vond was duidelijk te merken aan het luide applaus dat zij kreeg. Na wat tranen kwam gelukkig Elise haar beste toestel, de vloer. De volgende dag had zij zich dan ook voor vloer geplaatst. Met wel wat pijn in haar been pakte zij dit heel goed op en turnde het hoogste cijfer van de junioren D een 12.133. Lisa had ook een goede vloeroefening en beide meiden konden tevreden terugkijken op deze mooie oefeningen. Als afsluiter de sprong. Lisa sprong een mooie Tsukahara gehoekt. Elise een goede half in-heel uit. Beide meiden konden erg tevreden zijn dat zij zich al รผberhaupt geplaatst hadden voor deze finale. Maar wachtend op deze spannende uitslag werd bekend dat Elise 20e en Lisa 2e was geworden! Lisa is dit jaar 2e van Nederland! Daarnaast werd ook de eindranking bekendgemaakt. Lisa werd hier ook 2e en mocht de seizoensbeker 2024 in ontvangst nemen. Wat een blijdschap en wetende dat er meer in kon zitten omdat er 3 toestelplekken waren bemachtigd door Elise en Lisa voor de volgende dag!

In de 4e ronde turnde Isa in Supplement B. Isa startte op de vloer. Na een hele goede vloeroefening waarbij haar series hoog gesprongen waren kon zij tevreden door naar de sprong. Isa sprong haar overslag salto. Helaas was deze niet zoals gehoopt en landde zij erg diep waar zij de vloer voelde. Jammer maar door naar de brug. Hier turnde Isa haar beste oefening van het seizoen. Haar dubbelsalto af was iets te vroeg maar zij kwam goed op haar voeten. Heel fijn want dit werd beloond met een dikke 11 punten. Wat was dat fijn om zo door te gaan naar haar laatste oefening op de balk. Isa startte met haar salto waarbij zij van de balk viel. Vandaag was het het net niet op de balk en erg jammer om zo af te sluiten. Isa werd 23e op deze finale maar wat een knappe prestatie dat ze zich hiervoor had geplaatst en de volgende dag  weer mocht aantreden voor het toestel sprong!

De volgende dag werden de toestelfinales gehouden. Elise, Lisa en Isa hadden zich als besten geplaatst op de ยฝ finales maar dat zegt natuurlijk niks voor de finale. Het zit wel in het hoofd, maar zoals velen weten moet je het maar doen met die druk. Vooral als je naam door de zaal galmt wanneer elke turnster voorgesteld wordt. 

In de eerste ronde turnde Elise op de vloer. Zij moest als aller eerste en moest dus gelijk het beste cijfer neerzetten. Na een hele goede oefening met mooie gymnastische sprongen door spagaat kon zij heel tevreden terugkijken op deze oefening. Zij stond daar echt op de vloer en voerde alles goed uit.  Helaas werd op het laatst haar cijfer aangepast naar een 11.950 maar dat mocht de pret niet drukken want Elise won overduidelijk, met maar liefst 0,400 punt verschil met nummer 2. Zij mocht dan ook de medaille en titel Bondskampioen vloer D in ontvangst nemen! Daarna mocht Lisa aantreden op sprong. Lisa sprong als eerste sprong een Tsukahara gehoekt en daarna gehurkt. Mooie, snelle en hoge sprongen maar wel bij beide sprongen een stap na de landing. En bij sprong ligt het zo dicht bij elkaar. Dat stapje kan je net van het podium afhalen. Maar de jury kon dit gelukkig waarderen en op het eind bleek dat deze titel naar Lisa ging. Met een gemiddelde van 12.117 werd zij Bondskampioen Sprong D!

Daarna volgde een tussenronde en in de 4e ronde turnden Isa op sprong en Lisa op balk. Isa sprong een Overslag-salto en een Tsukahara gehoekt. Isa ging ervoor maar helaas veel aftrek bij haar eerste sprong en ook hier zat alles dicht bij elkaar. Isa werd 6e op sprong met gemiddeld een 11.900. Erg knap gedaan om 6e van Nederland te worden. Lisa turnde dus op balk. Na overleg het besluit genomen om haar wisselloop ยฝ eruit te halen. Lisa wist zelf heel goed wat de verbeterpunten van de vorige dag waren, het moest stabieler. En dat was deze oefening duidelijk. Even brak het zweet uit bij haar boogje achterover omdat deze echt wel scheef ging. Lisa kon dit heel goed bijsturen en was bij haar landing niets aan te zien. Daarna volgde nog haar afsprong met arabier-salto en deze was ook heel stabiel. Juichen konden we toen bleek dat  Lisa ook hier het beste cijfer een 11.900 punten had neergezet! Wauw ook de Bondstitel Balk D was voor haar! 

Lisa met maar liefst 4 titels heeft dit jaar nog niet afgesloten want zij en Elise mogen turnen in Ahoy! Lisa in de meerkamp en op sprong en balk. Elise op vloer! Gefeliciteerd meiden wat een prestatie. Namens iedereen gefeliciteerd! Op naar het grootse Ahoy op 22 en 23 juni!

๐ŸฅˆLisa Bondskampioenschappen meerkamp  D

๐ŸฅˆLisa Eindranking Bondskampioenschappen D

๐Ÿฅ‡Elise Toestelkampioen Vloer D

๐Ÿฅ‡Lisa Toestelkampioen Sprong D

๐Ÿฅ‡Lisa Toestelkampioen Balk D