Selectie turnen

Ahoy 24 en 25 juni afgesloten met 3 medailles en een titel Nederlands Kampioen!

Op 24 juni mochten Laura, Isa, Jayda, Loes en Elise deelnemen aan het NK turnen in Ahoy. Vanuit de Bondsfinale waren de beste 8 senioren en 12 junioren geplaatst voor de Meerkamp Zij moesten het opnemen tegen de hogere divisies zodat er 24 turnsters in de finale stonden. Voor de toestelfinale was je -als je 1e werd in de Bondsfinale- rechtstreeks geplaatst. Was je niet rechtstreeks geplaatst dan had je op de Meerkampfinale nog de kans om je de volgende dag te plaatsen. Bij Supplement D waren er 4 plekjes te vergaren en in Supplement C, 3 plekjes

Vrijdag 23 juni startte het hele gebeuren voor deze TurnAround turnsters. Zij mochten deze middag inturnen op de toestellen tijdens de podiumtraining in het Sportpaleis waar de wedstrijd zou plaatsvinden. Wat is Ahoy groots! De lampen, de tribune rond dit gehele podium maar ook het podium zelf met de toestellen. Ren je  bijvoorbeeld voor sprong aan, dan hoor je dit helemaal doordreunen. Daarnaast is het ophalen van de startnummers en de gehele voorbereiding op de toestellen zoals bijvoorbeeld de aanvraag voor Jayda om de brug hoger te stellen vanwege haar lengte een spannende maar een geweldige ervaring. 

Zaterdag was het grootse inturnen om 7.45 uur. Vroeg meldden de meiden zich in hal 1.  Een grote hal met alle toestellen voor twee banen staat klaar. Daar start je na de warming up met het 2e toestel waar je op de wedstrijd mee begint zodat je als laatste je eerste toestel van de wedstrijd kan inturnen. Rond 8.30 uur maakte iedereen zich klaar om richting Sportpaleis te gaan. In je groepje, achter de Nederlandse vlag liepen de meiden het podium op. Supplement C met onze senioren Laura en Isa zaten in baan 1. Supplement D met onze junioren Jayda, Loes en Elise zaten in baan 2. Laura en Isa startten op sprong. Na de “One Touch” op het toestel begon de wedstrijd. Beide sprongen een goede sprong, Isa Tshukahara (12.333) gehoekt en Laura Tshukahara gehurkt (11.567). Isa had zich al rechtstreeks geplaatst voor de toestelfinale voor de volgende dag. 

Daarna volgde voor hun de brug. Helaas geen lekker lopende brugoefening voor Isa. Wel een mooi bovengedeelte met losom handstand, reus en dubbelsalto af. Zij kreeg een 10.167. Laura turnde een goede brugoefening en kreeg een 10.500.

Daarna balk. Isa kreeg de zenuwen niet onder controle. Nadat ze bleef vechten om op de balk te blijven staan met haar salto achterover, viel ze toch helaas. Daarnaast nog een val en kreeg uiteindelijk een 9.767. Laura turnde haar beste balkoefening van het seizoen. Zij kreeg een 11.500 en uiteindelijk was ze hiermee 4e in de balkranking. Na het opschonen van de lijst bleek dat zij als laatste de balkfinale had gehaald voor de volgde dag!

Als laatste toestel vloer. Twee goede oefeningen en nette oefeningen als afsluiter. Isa kreeg een 11.833 en Laura een 11.667. In het eindeklassement met deze senioren 3e divisie, junioren 2e divisie en jeugd 1e divisie werd Laura 8e (2e van de senioren) en Isa 15e. 

De junioren zaten in dezelfde wedstrijdronde maar turnden in baan 2. Elise startte als allereerste op balk. Je zag duidelijk de zenuwen en helaas kreeg ze deze niet in bedwang. Wel turnde zij voor de eerste keer haar salto achterover. Jammergenoeg viel zij daarmee en ook haar arabier was deze keer niet stabiel. Twee vallen, en kreeg een 9.067. Daarna kwam Loes. Zij had een hele stabiele balkoefening maar hield iets in bij haar salto voorover op balk en kwam ten val. Zij kreeg een 10.400. Als laatste moest Jayda. Een balkoefening met na ieder element een wiebeltje. Wel bleef ze met alles staan op de balk, zelfs met haar loopsalto voorover. Zij kreeg een 10.400. Hierna het onderdeel vloer. Loes zette een mooie oefening neer. Haar beenspreiding in haar gymnastische serie is iets minder sterk maar desondanks turnde zij een 11.900 en daarmee het tweede cijfer in supplement D. Daarna volgde Jayda. Voor haar een duidelijk mindere oefening dan dat zij dit wedstrijdseizoen heeft laten zien. Toch kreeg zij het hoogste cijfer een 12.167 en werd hiermee 1e in de ranking. Vanuit de Bondsfinale was Elise al rechtstreeks geplaatst voor dit onderdeel. Helaas kwam zij bij haar eerste serie ten val maar maakte haar oefening heel sterk af. Zij kreeg een 10.067. 

Over de helft en op naar sprong. Alle drie de meiden hebben mooie sprongen laten zien. Voor de eerste keer liet Loes Tshukahara gehurkt zien. Jayda sprong Tshukahara gehurkt en gehoekt maar kwam met de tweede sprong ten val. Elise sprong twee nette sprongen.

Als laatste toestel brug. Loes turnde een goede oefening en sloot met een 10.667 af. Jayda had een brugoefening met hoge opzwaaien maar een lagere uitgangswaarde en turnde daarmee een 10.733. Elise liet deze wedstrijd voor het eerst haar losom handstand naar reus zien. Deze lukte en sloot met een heel mooi cijfer een 11.300 af. Daarmee kon zij haar geluk niet op, want later bleek dat zij zich daarmee had geplaatst voor de toestelfinale. Jayda haalde in de eindranking D uiteindelijk een mooie 6e plaats (1e van alle junioren), Loes werd netjes 10e en Elise 21e. 

Nadat de uitslag bekend was, werd deze op de site geplaatst. Zo kwamen we er achter dat TurnAround voor de volgende dag maar liefst 6 toestelfinales had behaald. Twee rechtstreeks, Isa was al Bondskampioen op Sprong en Elise op Vloer maar nu ook Laura op balk, Elise op brug en al onze geplaatste Junioren op vloer. Dat hield in dat Jayda, Loes en Elise de volgende dag van de 6 geplaatste deelneemsters erbij zaten! Wat een prestatie van hun allen!

Zondag 25 juni was het grootse inturnen weer in hal 1. En deze toestelfinales was er niet zomaar 1. Deze meiden mochten met de bekende turnsters en turners zoals Naomi Visser, Sanne Wevers, Casimir Schmidt en Jordi Hagenaar turnen. Voor Jayda extra leuk omdat Jordi haar neef is en nu zij eindelijk samen met hem mocht aantreden. 

Het inturnen was wel imponerend. Want wat gaaf dat Elise gelijktijdig met Naomi kon inturnen op de brug!

Als eerste toestelfinale Vloer D en Balk C. Na het voorstellen was er de one touch op het toestel.  Vloer was gelijktijdig met de topturners van Nederland. Zij startten op hetzelfde toestel. 

Loes startte na loting op vloer. Een sterkte oefening zette zij neer en kreeg een 11.700. Daarna was Elise. Zij landde haar eerste serie maar zakte door. Helaas een val. Desondanks maakte zij dit heel netjes af en kreeg een 10.900. Jayda moest van TurnAround als laatste. Een hele nette mooie oefening en kreeg een 11.850. Na haar moest Casimir Schmidt aantreden en wat was het gaaf om van hem een high five te krijgen nadat zij haar oefening had gedaan! Jayda werd hiermee 2e op vloer en Loes 3e. Wat gaaf om twee meiden op het podium te hebben! 

Ondertussen was Laura in Supplement C gestart op de balk. De zenuwen waren duidelijk aanwezig en helaas kwam zij 3 keer van balk af. Al met al een geweldige ervaring om daar te hebben mogen staan.

In toestelronde 4 kwam Isa in Supplement C op sprong aan bod. Elise in supplement D op brug. Isa sprong een mooie eerste sprong Tshukahara gehoekt met een klein stapje. Haar tweede sprong een Tshukahara gehukt stickte zij! Zij kwam voorlopig uit op de hoogste score. Wat werd het spannend! Maar nadat de laatste turnster had gesprongen bleek dat haar gemiddelde van 12.117 haar de titel Nederlands Kampioene Sprong C opleverde. Wat is dat een prestatie als je tegen jeugdmeiden moet springen. Zij springen op een plankoline en junioren en senioren op een plank. Een hele knappe prestatie! 

Elise turnde in deze ronde op de brug D. Zij turnde haar beste oefening van het seizoen! Zij kreeg een 10.850. Helaas werd dat niet beloond met een medaille maar dit was echt een hele goede prestatie!

Namens alle leiding…. wij zijn erg trots op jullie! Gefeliciteerd met de behaalde resultaten en mooie oefeningen. Daarnaast publiek, heel erg bedankt voor jullie steun! Wat een geweldige afsluiter van dit jaar!