rohnrad turnen

Rhönradturnen is voor de meeste mensen een wat onbekendere sport, maar wordt fanatiek beoefend binnen TurnAround! De groepen bestaan uit jongens en meiden tussen de 8 en 22 jaar oud. Het zijn gevarieerde groepen waar iedereen aan mee kan doen. Wel moet je minstens 1,40 m zijn om in het kleinste rhönrad te passen. TurnAround heeft verschillende Nederlands Kampioenen in de groep en ook op ‘Fantastic Gymnastics’ in Ahoy lieten meiden hun oefeningen zien op het hoogste niveau. Ook reisden twee turnsters afgelopen seizoen af naar Lignano voor het WK rhönradturnen. De groep wordt getraind door twee enthousiaste trainsters die zelf al meerdere WK medailles in de wacht hebben gesleept!  

Maar wat is rhönradturnen nou eigenlijk precies? Een rhönrad bestaat uit twee ijzeren hoepels die met metalen sporten aan elkaar zijn bevestigd. In dit rad voert men turnonderdelen uit. Door het verplaatsen van het lichaamsgewicht komt het rad in beweging. De sport bestaat uit drie verschillende onderdelen, namelijk rechtuit, spiralen en sprong. Alle rhönradfoto’s zijn gemaakt door Bart Treuren

Proefles volgen? Je bent van harte welkom! Voor het Rhönradturnen kan je 1 gratis proefles volgen. Zie het lesrooster:

Lesrooster Rhönradturnen

Note: ben je < 13 en wil je graag in de 2e groep Rhönradturnen dan is dat toegestaan.
GymzaalLesdagLestijdVoor wieTrain(st)er
Gong 2Woensdag19:00-20:30Groep 1 < 13 jaarSanne Romijn
Gong 2Woensdag19.30-21:00Groep 2 > 13 jaarSanne Romijn

rhonradturnen

Rechtuit

Bij het onderdeel rechtuit wordt het rad op twee hoepels voortbewogen. Je kunt onderdelen doen waarbij je voeten vastzitten met bindingen aan het rad, maar je kunt ook onderdelen zonder bindingen op of in het rad doen.

rhonradturnen

Sprong

Bij het onderdeel sprong breng je het rad op beide hoepels in beweging. Met een aanloop spring je over het rollende rad heen. Dit kan in spreidzit, maar ook op je buik (als overlag) of staand met een afsprong.

rhonradturnen

Spiralen

Bij het spiralen rolt het rhönrad op één hoepel (op de zijkant). Bij de spiraal zorgt de trainster ervoor dat het rad ronddraait en kan de turn(st)er onderdelen uitvoeren. Ook dit kan met je voeten vast of los. Uiteindelijk kan je ook zonder hulp gaan spiralen of steeds moeilijkere onderdelen uitvoeren.

Sfeerbeelden Rhönradturnen